Felszállt az ATR 72 áruszállító változatának prototípusaVégrehajtotta szűzrepülését a gyárilag áruszállítónak készült ATR 72-600F első példánya. Az ígéret szerint számos előnnyel rendelkezik az utasszállító változatból átalakított gépekhez képest.

A prototípus szeptember 16-án, helyi idő szerint délután kettőkor emelkedett először a levegőbe, és az előzetes terveknek megfelelően két órát töltött a levegőben – tudatta közleményében a francia-olasz repülőgépgyártó.

Az ilyenkor szokásos eljárásrendnek megfelelően a berepülő személyzet számos tesztet elvégzett a repülés során, amelyekkel a légcsavaros teherszállító főbb repülési jellemzőit vizsgálták.

A tervek szerint az első példányt a Fedex csomagküldő vállalat légitársasága veheti át a tesztprogram végeztével. A cég 2017 novemberében rendelt harminc példányt az új regionális áruszállítóból, és további húsz példányra opciós jogot is kötött.

A gyártó már akkor hatalmas sikernek nevezte a megállapodást, bár a regionális áruszállító gépek piacának harmadát amúgy is az ATR uralja világszerte. De ezek nagyrészt a 42-es és 72-es típuscsaládok régebbi, eredetileg utasszállítónak készült példányaiból átalakított gépek, így a -600-as széria az első, amely már gyárilag is rendelhető áruszállítóként.

Ennek megfelelően ablak nélküli törzzsel készül, padlózatát megerősítették, elöl nagy rakodónyílást, hátul pedig felső felfüggesztésű raktérajtót építettek be.

A 74,6 köbméteres tehertérbe méretüktől függően 5-9 paletta rakodható be 8890 kilogrammos össztömegig, az ATR 72-600F maximális hatótávolsága pedig 1600 kilométer.

A pilótafülkében a legmodernebb fedélzeti rendszerek kaptak helyet, amelyek ráadásul folyamatosan fejleszthetők, így még hosszú ideig megfelelhetnek bármilyen elvárásnak.

A gyártó videója a szűzrepülésről

https://www.facebook.com/watch/?v=238367597604666&extid=G5Qc0bgoMOfYF3uN

/ Forrás: airportal.hu /

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube

FOGLALÁS